۱۴۰۴ چهارشنبه ۱۴ فروردين

برگزاری سومین کرسی ترویجی از مجموعه دومین همایش ملی نقد، مناظره و نظریه پردازی

ارسال شده در تاریخ 1403/11/03
ساعت 13:52
برگزاری سومین کرسی ترویجی از مجموعه دومین همایش ملی نقد، مناظره و نظریه پردازی

به گزارش روابط عمومی دانشگاه الزهرا (س)، دومین کرسی ترویجی دومین همایش ملی نقد، مناظره و نظریه پردازی با عنوان «بررسی و نقد آراء تفسیری آقای مجتهد شبستری با موردشناسی هرمنوتیک مدرن» در تاریخ 9 دی ماه 1403 از سوی دکتر اعلی تورانی، عضو هیأت علمی گروه فلسفه اسلامی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه الزهراء(س) با نقد و ارزیابی دکتر بی بی سادات رضی بهابادی و مدیریت دکتر آتنا بهادری به همت روابط عمومی دانشگاه برگزار گردید.

 

دکتر تورانی در ابتدای کرسی در تبیین مسأله به این نکات اشاره نمودند: «هرمنوتیک که علم تأویل است، در یک تقسیم­بندی مهم، بر دو دسته هرمنوتیک روشی که شیوه مؤلف محوری و هرمنوتیک فلسفی که شیوه مفسرمحوری را دنبال می­کند، تقسیم می­شود. در پایان قرن نوزدهم، دیدگاه دیلتای به دلیل آنکه در جستجوی روح مؤلف بود، بیش از حد رمانتیک انگاشته شد و برخی از وارثان تفکر دیلتای برای اجتناب از این وضعیت، به نوعی هرمنوتیک فلسفی و مفسرمحوری می‌رسند. هرمنوتیک فلسفی، که عین چند معناداری است، فرد را در ساحت چندمعنا که نوعی بی­معنایی است، سرگردان می‌سازد. مجتهد شبستری از طرفداران این تفکر است که منافات اساسی با دیدگاه عالمان دینی دارد».

 دکتر تورانی، جانباز فرهیخته و علمی دانشگاه الزهراء(س)، در نقد دیدگاه شبستری بیان نمود که وی، قرآن را حاصل تجربۀ بین الأذهان اذهان بشری و ادراک شخص پیامبر(ص) می­داند و حقیقت ماورایی قرآن را مغفول گذارده و رها می­کند. در حالی که می­دانیم جنبۀ «تَنْزِیلُ الْکِتَابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ» (احقاف:2) است که بر قلب انسان­ها اطمینان می­دهد و آنها را مصون از خطا قرار می­دهد وگرنه متونی که حاصل تجربۀ بین الأذهانی ادیان هستند، دستخوش نوسان، تحریف، نسبیت و خطا می­باشند. شبستری بر آن است که دین، همان استنباط دیگران از دین است، استنباط و تفسیر معصوم نداریم، حال آنکه در نقد دیدگاه او باید بگوییم همۀ دین اینگونه نیست، بلکه عقل و نقل صحیح و صریح و محکم بسیار وجود دارد که جزو دین است. همچنین دین خدا و احکام آن تاریخی و زمان­بردار نیستند، مگر در بخش­های ویژه­ای نظیر احکام ثانوی یا احکام حکومتی. بنابراین وحدانیت و دیگر صفات خداوند، نزول وحی، عصمت انبیاء و ائمۀ اطهار علیهم­السلام و بسیاری از مسائل دیگر، جزو دین و لا یتغیّر به شمار می­آیند. به طور کلی آنچه از هرمنوتیک فلسفی و روش تفسیری­ای که شبستری بیان می­کند، به دست می­آید که محدودۀ فهم در این نوع روش تفسیری، به دلیل وجود پیش­فرض­های افراد چارچوب خاصی ندارد. زیرا اگر چارچوب داشت باید روش می­داشت که موهومات وارد نشود. اما چون چارچوب وجود ندارد، موهومات و تصوّرات غلط می­تواند وارد شود و پیش­داوری­ها که آنها تصور می­کنند در هر شرایطی صحیح است، می­تواند طبق دلیل ما غلط باشد.

در ادامه پس از توضیحات این دانشیار دانشگاه الزهراء(س)، ناقد کرسی، دکتر رضی بهابادی به ذکر نکات و پیشنهادات خویش در غنای بیشتر این مبحث پرداخت و بر بررسی جوانب گسترده­تر موضوع در سطح برگزاری جلسات بعدی کرسی و تدوین کتاب تأکید نمود. در ادامه مدیرجلسه نیز نکاتی را دربارۀ مبنای مشترک افرادی همچون شبستری و فمینیست­های مسلمان در «تاریخمندی قرآن کریم» بیان نمود.

در پایان سؤال و جواب­هایی میان ارائه دهنده و اساتید در جلسه از رشته­های فلسفه و تاریخ صورت گرفت و در کنار هم­افزایی علمی، حاضران جلسه بر نیاز جامعۀ دانشگاهی بر تسهیل برگزاری کرسی­های علمی تأکید نمودند.



ارسال کننده:
تعداد بازدید:71
تصاویر مرتبط:


    برچسب ها
    فیلم مرتبط
    فیلم مرتبط
    فیلم مرتبط
    صوت
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن:
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    دانشگاه الزهرا
     تهران،خیابان ده ونک، روبروی درب اصلی دانشگاه الزهراء(س)، ساختمان ریاست، طبقه اول  
    کدپستی : 1993893973
    تلفن : 982188048932+ فاکس : 982188048932+
                      pr[at]alzahra.ac.ir
    تمامي حقوق سايت براي دانشگاه الزهرا ( س ) محفوظ است.